Regional Dance & Music GK

Regional Dance & Music GK

1. With which of the following dances Raja Reddy is associated with?
a) Bharatnatyam
b) Kuchipudi
c) Odissi
d) Kathakali
ANS:B
2. “Gidda” is a popular folk dance from which state of India?
a) Punjab
b) Haryana
c) Uttar Pradesh
d) Uttarakhand
ANS:A
3. Which from the following is a “Classical” dance form?
a) Bhangra
b) Bharatanatyam
c) Chhau
d) Wangala
ANS:B
4. Chakyar Koothu is a performing art associated with which of the following states?
a) Manipur
b) Kerala
c) Mizoram
d) Himachal Pradesh
ANS:B
5. Which of the following is a folk dance of Rajasthan?
a) Garba
b) Dandiya
c) Jhumar
d) Kathak
ANS:C
6. Kuchipudi is a dance drama of which of the following States?
a) Andhra Pradesh
b) Kerala
c) Karnataka
d) Tamil Nadu
ANS:A
7. Who amongst the following is renowned in Hindustani classical music (vocal)?
a) Shovana Narayan
b) M. S. Subbalakshmi
c) Pt. Jasraj
d) Hari Prasad Chaurasia
ANS:C
8. Alla Rakha was an exponent of which of the following instruments?
a) Shehnai
b) Tabla
c) Sitar
d) Santoor
ANS:B
9. Shambhu Maharaj excelled in :
a) Hindustani Classical Music
b) Instrumental Music
c) Urdu Poetry
d) Kathak Dancing
ANS:D
10. Dr. M. S. Subbulakshmi has distinguished herself in the field of
a) Kathak
b) Bharatha Natyam
c) Playing Violin
d) Vocal Music
ANS:D

11. Which of the following is not correctly matched?
a) Ravi Shankar – Sitarist
b) M.F. Hussain – Tabla
c) R.K. Narayan – Novelist
d) Kaifi Azmi – Poet
ANS:B
12. With which of the following instruments is Anuradha Pal associated?
a) Sitar
b) Veena
c) Tabla
d) Mandolin
ANS:C
13. The Mohini Attam dance from was developed in:
a) Andhra Pradesh
b) Karnataka
c) Kerala
d) Tamil Nadu
ANS:C
14. The theory of classical music is discussed in:
a) Samaveda
b) Yajurveda
c) Rigveda
d) Atharvaveda
ANS:A
15. Rukmini Devi Arundale was associated with which of the following forms of classical
dances?
a) Bharat Natyam
b) Kuchipudi
c) Odissi
d) Kathak
ANS: A