GK Question Bank

GK Question Bank

1. Current Affair

2. Regional Dance and Music

3. Important Places, Temples & Mosque

4. Dynasty & Their Work

5. Books & Authors

6. Scientist & Inventions

7. Sports & Sports Award

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt

32. India’s first dragon blood-oozing tree has discovered in which state?

(A) Assam

(B) Kerala

(C) Nagaland

(D) Tripura

Answer : (A)

Explanation : The research team led by Assam forest officer Jatindra Sarma has discovered Dracaena cambodiana – a dragon tree species in the Dongka Sarpo area of West Karbi Anglong. Researchers took 4 years of fieldwork and study to classify the plant as a dragon tree species whose sap turns bright red after coming in contact with air. This is for the first time that a dragon tree species has been reported from India. Dracaena cambodiana is an important medicinal plant as well as an ornamental tree. It is a major source of dragon’s blood, a precious traditional medicine in China. Several antifungal and antibacterial compounds, antioxidants, flavonoids, etc., have been extracted from various parts of the plant. In India, the Dracaena genus belonging to the family Asparagaceae is represented by nine species and two varieties in the Himalayan region, the northeast and Andaman and Nicobar Islands. But Dracaena cambodiana is the only true dragon tree species.

33. What is the title of the new book by the ‘Lord of the rings’?
a) ‘Walter and Lauren’
b) ‘Thomas and Paula’
c) ‘Beren and Luthien’
d) ‘Tom and Lynda’
ANS:C
34. Global day on parents’ is observed on which date every year?
a) 1st june
b) 2nd june
c) 3rd june
d) 4th june
ANS:A

35. The National Institute of Miners’ Health (NIMH), works under which union ministry?

(A) Ministry of Women and Child Development

(B) Ministry of Railways

(C) Ministry of Mines

(D) Ministry of Health and Family Welfaire

Answer : (D)

Explanation : The National Institute of Miners’ Health (NIMH), an autonomous institute under the Ministry of Mines (MoM), has been dissolved and merged with the ICMR-National Institute of Occupational Health (NIOH), Ahmedabad with all assets and liabilities. All the employees of NIMH will be absorbed in NIOH in the similar post/pay scale as the case may be and their pay be protected. The merger / amalgamation of NIMH with NIOH will prove beneficial to both the Institutes in term of enhanced expertise in the field of occupational health besides the efficient management of public money. The ICMR – NIOH works under Ministry of Health & Family Welfare (MoH&FW).

36. Which state government, has launched a toll free 24/7 helpline number ‘181’ for women in the state?
a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Tripura
d) Manipur
ANS:D

39. Jun 29, is celebrated as ‘National Statistics Day’ in India to mark the birth anniversary of:
a) M Visvesvaraya
b) Prof. Prasanta Chandra Mahalanobis
c) Dadabhai Naoroji
d) C V Raman
ANS:B
40. ‘International Day of the Tropics’ is observed on which date every year?
a) 26th June
b) 27th June
c) 28th June
d) 29th June
ANS:D

71. Which country to host the 14th edition of United Nations International Day of Vesak –2017?
a) India
b) China
c) Nepal
d) Sri Lanka
ANS:D
72. Who will head the committee formed by the Union Ministry of Human Resource Development (MHR(D) to review UGC recommendations?
a) Secretary of the department of Higher Education (HE)
b) Union Minister of Human Resource Development
c) Chairman of UGC
d) Secretary of Home Affairs
ANS:A
73. Which of the following banks has become the India’s most-valued Public Sector Unit (PSU) in terms of market valuation?
a) Punjab National Bank
b) Exim Bank
c) State Bank of India
d) Reserve Bank of India
ANS:C
74. The Indian Space Research Organisation (ISRO) has tied up with which PSU company to develop low-cost lithium ion batteries for electric vehicles?
a) Antrix Corporation
b) Bharat Heavy Electricals Ltd
c) Bharat Dynamics
d) Bharat Electronics Ltd
ANS:B
75. What is the India’s GDP growth forecast for FY 18, according to the International Monetary Fund (IMF)’s latest report ‘World Economic Outlook (WEO)’?
a) 7.2%
b) 7.4%
c) 6.8%
d) 6.6%
ANS:A
76. Allan Holdsworth, the renowned guitarist and composer passed away. He hailed from
which country?
a) Japan
b) England
c) Germany
d) France
ANS:B
77. Who has become the India’s first visually impaired runner to compete the historic
Boston Marathon?
a) Devika Narain
b) Vishnukant Sharma
c) Sagar Baheti
d) Nikunj Sen
ANS:C
78. The Civil Services Day (CS(D) is celebrated on which day in India?
a) April 18
b) April 21
c) April 19
d) April 20
ANS:B
79. Where is the headquarters of the National Safety Council (NS(C)?
a) New Delhi
b) Kochi
c) Mumbai
d) Chennai
ANS:C
80. The Sessa Orchid Sanctuary is located in which state?
a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Sikkim
d) Odisha
ANS:B
81. Who wrote the famous book – ‘We the people’?
a) T.N. Kaul
b) J.R.(D) Tata
c) Khushwant Singh
d) Nani Palkhivala
ANS:D
82. Who is the author of the book ‘Nineteen Eighty Four’?
a) Thomas Hardy
b) Emile Zola
c) George Orwell
d) Walter Scott
ANS:C
83. Which of the following is NOT written by Munshi Premchand?
a) Gaban
b) Godan
c) Guide
d) Manasarovar
ANS:C
84. Who is the author of the book ‘Forbidden Verses’?
a) Salman RushDie
b) Abu Nuwas
c) Ms. Taslima Nasrin
d) H. Lawrence
ANS:B
85. The lead character in the film ‘The Bandit Queen’ has been played by
a) Rupa Ganguly
b) Seema Biswas
c) Pratiba Sinha
d) Shabama Azmi
ANS:B
86. Who said the words, ‘I disapprove of what you say, but I will defend to Death your right
to say it’?
a) George Bernard Shaw
b) Lenin
c) Voltaire
d) Mahatma Gandhi
ANS:C
87. The celebrated novel ‘The Godfather’ was authored by
a) Harold Robbins
b) John Milton
c) Victor Hugo
d) Mario Puzo
ANS:D
88. The book ‘The Man who knew Infinity’ by Robert Kanigel is the biography of
a) Srinivasa Ramanujan
b) Sir C V. Raman
c) Homi Bhabha
d) Vikram Sarabhai
ANS:A
89. Who is the author of ‘Betrayal of the Defence Forces’?
a) Vishnu Bhagat
b) Tarun Tejpal
c) George Fernandes
d) Jaswant Singh
ANS:A
90. David Copperfield is the name of
a) novel
b) famous actor
c) poem
d) writer
ANS:A
91. Who has been appointed the new chief justice of Madras High Court?
a) Pradeep Nandraj
b) Indira Banerjee
c) Kanta Bhatnagar
d) Nikhil Bose
ANS:B
93. Which country has officially recognized Bitcoin and digital currencies as legal money?
a) Australia
b) China
c) North Korea
d) Japan
ANS:D
94. Which state government has launched “e-nagarpalika” app to provide municipal
services online?
a) Jharkhand
b) Madhya Pradesh
c) Bihar
d) Uttar Pradesh
ANS:B
95. Who has become the India’s first-ever transgender police Sub-Inspector?
a) Deepthi Sunaina
b) Smithi Saran
c) Prithika Yashini
d) Nandini Kumari
ANS:C
97. Which state government will provide one-time grant of Rs. 21,000 to families for third
girl child?
a) Assam
b) Haryana
c) Punjab
d) Manipur
ANS:B
98. What is the theme of 2017 International Mine Awareness Day (IMAD)?
a) Mine Action & Women Dominance
b) Needs driven. People Centred
c) Mine Action is Humanitarian Action
d) More than Mines
ANS:B
99. World Book and copy right day is obsevered on
a) 21 April
b) 23 April
c) 24 April
d) 21 March
ANS:B
100. Which of the following All India Radio has won the prestigious “Lelte Award”?
a) AIR Rohtak
b) AIR Shimla
c) AIR Allahabad
d) AIR Aizawl
ANS:D
101. Member countries of which multilateral association have signed a landmark document
to establish a mechanism for taxation cooperation?
a) SAARC
b) ASEAN
c) G7
d) BRICS
ANS:D
102. On July 27, 2017, which country successful launched asatallite-carrying rocket
‘Simorgh’ into space?
a) Iran
b) Lebanon
c) Israel
d) Egypt
ANS:A
103. What was the theme of ‘world Hepatitis Day’ 2017, observed on July 28, 2017?
a) “Hepatitis & Modern Medicine”
b) “Eliminate Hepatitis”
c) “No Hepatitis – 2020”
d) “Towards Hepatitis Free World”
ANS:B
104. Kerala hosted a literary festival from July 24, 2017. The theme of this literary festival is:
a) ‘Tolerance’
b) ‘Sustainable Development’
c) ‘Inclusive Growth’
d) ‘World peace’
ANS:A
105. Which mobile app has been launched by Union Ministry of Rural Development for or Performance Based Maintenance Contracting and Community Contracting for maintenance of rural roads?
a) ‘Aarambh’
b) ‘MyRoad’
c) ‘RoadPlus’
d) ‘Sadak Sevak’
ANS:A
106. Which country will host G20 summit in year 2019?
a) Argentina
b) Japan
c) Russia
d) Saudi Arabia
ANS:B
107. ‘Nelson Mandela Day’ is celebrated on which date every year?
a) 17th July
b) 18th July
c) 19th July
d) 20th July
ANS:B
108. At the 41st annual conference, UNESCO World Heritage Committee has decided to
omit which among the following Australian sites from the “List of World Heritage in
Danger”
a) Fraser Island
b) Shark Bay
c) Great Barrier Reef
d) Ningaloo coast
ANS:C
109. Sambor Prei Kuk, an ancient temple site in ______ has been added to the list of
UNESCO world Heritage Sites.
a) Myanmar
b) Bhutan
c) Laos
d) Cambodia
ANS:D
110. ‘World Zoonoses Day’ is observed on which date every year?
a) 5th july
b) 6th july
c) 7th july
d) 8th july
ANS:B
111. “Chand Pradhyot” was the ruler of which Mahajanpada?
a) Avanti
b) Vatsa
c) Matsya
d) Ashmaka
ANS:A
112. Who wrote “Arthshastara?
a) Chanakya
b) Kalidas
c) Kumargupta
d) Kalhan
ANS:A
113. Chandragupta’s migration to South with Bhadra Bhahu is mentioned in which of these
scriptures?
a) Kalpasutra
b) Mudrarakshas
c) Parishist Parvn
d) Bhadrabhahu charitra
ANS:A
114. Who has written Mudrarakshas?
a) Visharavdatta
b) Matta Mayur
c) Nagarjun
d) Bhavbhuti
ANS:A
115. Who wrote Mrachakatikam?
a) Vishakhadatta
b) Shudrak
c) Banbhatt
d) Bhas
ANS:B
116. In which Rock edicts the information of Ashok’s visit to Bouddhgaya is found?
a) Rock edicts – 1
b) Rock edicts 2
c) Rock edicts 8
d) Rock edicts13
ANS:C
117. How many parts of state has been described by Chanakya in ‘Arthashastra’?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
ANS:D
118. Which new post was created by Ashoka?
a) Sannidhata
b) Samahartta
c) Pradeshta
d) Dhammahamatra
ANS:D
119. Who was the wife of Ashoka?
a) Tishyrakshita
b) Devi
c) Karuvaki
d) All of these
ANS:D
120. Deepvansh Mahavansh Text is associated with which country?
a) Srilanka
b) Verma
c) Thailand
d) Kambodiya
ANS:A
121. Which among following is called “Gift of the Nile” ?
a) China
b) India
c) Iraq
d) Egypt
ANS:D
122. Who is known as the father of Modern Medicine ?
a) Euclid
b) Pythagoras
c) Hippocrates
d) Erastosthenes
ANS:C
123. Rome was founded around?
a) 1000 BC
b) 1200 BC
c) 1400 BC
d) 1600 BC
ANS:A
124. Brazil was discovered in?
a) 1500
b) 1505
c) 1510
d) 1515
ANS:A
125. Who discovered North Pole?
a) Captain James
b) Magellan
c) Amundsen
d) Robert Peary
ANS:D
126. Magna Carta or The Great Charter was signed in
a) 1210
b) 1215
c) 1220
d) 1225
ANS:B
127. Habeas Corpus Act was passed in?
a) 1679
b) 1683
c) 1691
d) 1997
ANS:A
128. “Boston Tea Party” incident happened in?
a) 1770
b) 1771
c) 1772
d) 1773
ANS:D
129. In which year American Revolution started?
a) 1774
b) 1775
c) 1776
d) 1777
ANS:B
130. In which year American Independence was acknowledged by England?
a) 1782
b) 1783
c) 1784
d) 1785
ANS:B
131. The Battle of Chillinawalla was a part of?
a) Anglo-Martha wars
b) Anlgo – cormatic wars
c) Anglo – French wars
d) Anglo – Shik wars
ANS:D
132. Who was the first Muslim ruler to attack South India.
a) Muhammed Ghazni
b) Muhammed Bin Kassim
c) Muhamammed Ghori
d) Alauddin khilji
ANS:D
133. To which king belongs the Lion capital at Sarnath?
a) Chandragupta
b) Kanishka
c) Ashoka
d) Harsha
ANS:C
134. Chandragupta dethroned the last Nanda ruler, His name was?
a) Dhananand
b) Gyananand
c) Bikhanand
d) Hehonand
ANS:A
135. Chandragupta was succeeded by?
a) Sannidhata
b) Ashoka
c) Hemusara
d) Bindusara
ANS:D
136. Book “Causes of Indian revolt” is written by?
a) Karl Marx
b) S.N. Sen
c) R.C. Mazumdar
d) Sayed Ahmed Khan
ANS:D
137. Who put an end to the system of Dual Government in Bengal?
a) Regulating Act
b) Clive
c) Warren Hastings
d) British Parliament
ANS:C
138. First battle of Panipat was between?
a) Prithviraj Chauhan and Mohd Gauri
b) Ibrahim Lodhi and Babur
c) Babur and Rana Sanga
d) Akbar and Hemu
ANS:B
139. How did Delhi sultans divide the empire?
a) Mandalas
b) Aharas
c) Iktas
d) Tarafs
ANS:C
140. Who was the founder of Lodi dynasty?
a) Khazir khan
b) Sikander Lodi
c) Bahlul Khan Lodi
d) Ibrahim Lodi
ANS:C
141. Who founded the Khilji Dynasty?
a) Ala-ud-din Khilji
b) Jalal-ud-din Khilji
c) Sahihat-ud-din Khilji
d) Qutub-ud-din Khilji
ANS:B
142. Who founded the Tughlaq dynasty?
a) Feroz shah Tughlaq
b) Ghias-ud-din
c) Muhammed-bin Tughlaq
d) Nasir-ud-din
ANS:B
143. Who founded in Bahmani dynasty?
a) Aladdin Hassan Bahman
b) Aladdin Mujahid Shah
c) Daud Shah
d) Muhammed Shah
ANS:A
144. Who founded the Mughal dynasty?
a) Akbar
b) Aurangzeb
c) Babur
d) Humayun
ANS:C
145. Who founded the Peshwa dynasty?
a) Balaji Vishwanath
b) Madharao Ballal
c) Narayan Rao
d) Raghunath Rao
ANS:A
146. Who was the founder of Mauryan dynasty?
a) Chandra Gupta Maurya
b) Kumara Gupta
c) Skanda Gupta
d) Ashoka
ANS:A
147. Who was the founder of satvahana dynasty?
a) Srimukha
b) Satakarni I
c) Krishna
d) Pulomavi I
ANS:A
148. Who was the founder of Sena dynasty?
a) Ballal Sena
b) Hemanta Sena
c) Lakshman Sena
d) Vijay Sena
ANS:B
149. Who founded Rashtrakuta dynasty?
a) Dantidurga
b) Govinda
c) Dhruva
d) Indira
ANS:A
150. Who founded chola empire?
a) Vijayalaya
b) Rajadhiraj
c) Rajaraja
d) Rajendra I
ANS:A
151. Highest mountain of world ‘Mount Everest’ is located in continent
a) Asia
b) Antarctica
c) Australia
d) North America
ANS:A
152. North America and Caribbean Sea lies to northwest from
a) Europe
b) Asia
c) Africa
d) South America
ANS:D
153. Continent North America shares boundary with Pacific Ocean from
a) East
b) West
c) North
d) South
ANS:B
154. World’s second largest continent is
a) Asia
b) Africa
c) Antarctica
d) Antarctica
ANS:B
155. Out of seven continents, continent Asia shares its East border with
a) Africa
b) Arctic Ocean
c) Pacific Ocean
d) Ural Mountains
ANS:D
156. Name of World’s smallest continent is
a) Australia
b) Africa
c) Europe
d) North America
ANS:A
157. Continent which has no active volcanic regions is
a) North America
b) Europe
c) Australia
d) Africa
ANS:C
158. Country in Asia continent which is known as ‘Land of golden fibre’ is
a) Bangladesh
b) Indonesia
c) Malaysia
d) China
ANS:A
159. Out of seven continents, continent Asia shares its West border with
a) Indian Ocean
b) Sahara Desert
c) Pacific Ocean
d) Atlantic Ocean
ANS:C
160. Smallest continent of world in terms of area other than Australia is
a) Europe
b) Antarctica
c) North America
d) South America
ANS:A
161. The following is (are) example(s) of celestial body (ies).
a) Sun
b) Moon
c) Stars
d) All of the above
ANS:D
162. The following is (are) true about Sun.
a) It is made up of gases
b) It has its own heat and light
c) Sun is a star
d) All of the above
ANS:D
163. The different group of stars is known as
a) Constellations
b) Celestial bodies
c) Asteroids
d) Comet
ANS:A
164. The following constellation consists of seven main stars.
a) Ursa major
b) Ursa minor
c) Hercules
d) Lyra
ANS:B
165. The ‘Pole star’ is
a) North star
b) South star
c) East star
d) West star
ANS:A
166. The following planet(s) has(have) ring around it(them)
a) Jupiter
b) Saturn
c) Uranus
d) All of the above
ANS:D
167. The sun is ___ million km away from the earth.
a) 100
b) 150
c) 200
d) 250
ANS:B
168. The correct ascending order of distance of planets from sun is
a) Mars, Earth, Jupiter, Saturn
b) Earth, Mars, Jupiter, Saturn
c) Earth, Mars, Saturn, Jupiter
d) Earth, Jupiter, Mars, Saturn
ANS:A
169. The following planet is considered as ‘Earth’s-twin’
a) Mars
b) Mercury
c) Venus
d) Saturn
ANS:C
170. The following is called ‘dwarf planet’
a) Saturn
b) Jupiter
c) Mars
d) Pluto
ANS:D
171. The diameter of Moon is ______ that of the earth.
a) ½
b) 1/3
c) ¼
d) 2/3
ANS:C
172. The following planet is known as blue planet.
a) Mars
b) Mercury
c) Venus
d) Earth
ANS:D
173. The moon moves around the earth in about _____ days.
a) 25
b) 26
c) 27
d) 28
ANS:C
174. The moon takes _____ days to complete one spin.
a) 25
b) 26
c) 27
d) 28
ANS:C
175. The majority of asteroids are found between the orbits of
a) Mars and Jupiter
b) Earth and Mars
c) Jupiter and Saturn
d) Saturn and Uranus
ANS:A
176. Which is the first narrative feature film in India?
a) Pundalik
b) Raja Harishchandra
c) Alam Ara
d) Sant Tukaram
ANS:A
177. Which is the first indigenous feature film in India?
a) Pundalik
b) Alam Ara
c) Sant Tukaram
d) Raja Harishchandra
ANS:D
178. Which is the first talkie film in India?
a) Pundalik
b) Alam Ara
c) Sant Tukaram
d) Raja Harishchandra
ANS:B
179. Which is the first golden jubilee film of India?
a) Pundalik
b) Alam Ara
c) Sant Tukaram
d) Raja Harishchandra
ANS:C
180. Which is the first Sanskrit film?
a) Shankaracharya
b) Bhagavad Gita
c) Gunda
d) Margazhi Raagam
ANS:A
181. Holika dahan is observed on first day of which festival ?
a) Diwali
b) Holi
c) Dusshera
d) None of the above
ANS:B
182. On Basant Panchami Which of the following Puja is performed ?
a) Lakshmi Puja
b) Shiva Puja
c) Saraswati Puja
d) None of the above
ANS:C
183. Bihu Festival is celebrated in which state ?
a) Teelangana
b) Karnataka
c) Punjab
d) Assam
ANS:D
184. In which hindu calendar month Goga Navmi or Gugga Naumi is celebrated ?
a) Bhadrapad
b) Kartika
c) Magha
d) Jyestha
ANS:A
185. Gudi Padava festival is celebrated in which state ?
a) Madhya pradesh
b) Maharashtra
c) Kerala
d) Himachal Pradesh
ANS:B
186. AAT
a) None of these
b) Average Access time
c) Advance Abstract Time
d) Additional Access Time
ANS:B
187. AARP
a) Abstract Address Resolution Protocol
b) None of these
c) AppleTalk Address Resolution Protocol
d) Advanced Address Resolution Protocol
ANS:C
188. AC
a) None of these
b) Alternating Current
c) Available Current
d) Average Current
ANS:B
189. ARPANET
a) None of these
b) Advanced Research Practice Agency Network
c) Advanced Research Projects Agency Network
d) Advanced Radioactive Projects Agency Network
ANS:C
190. ADT
a) Advance Data Transport
b) Active Data Type
c) None of these
d) Abstract Data Type
ANS:D
191. AVI
a) Audio Video Interaction
b) Audio Video Internet
c) None of these
d) Audio Video Interleaved
ANS:D
192. ADSL
a) Asymmetric Digital Substitution Line
b) None of these
c) Asymmetric Digital Subscriber Line
d) Advanced Digital Subscriber Line
ANS:C
193. ALGOL
a) Advance Logarithmic Language
b) Algorithmic Language
c) None of these
d) Algorithmic Output Language
ANS:B
194. ALU
a) Arithmetic and Lexical Unit
b) Arithmetic and Logical Unit
c) None of these
d) Arithmetic and Linear Unit
ANS:B
195. API
a) Abstract Protocol Interface
b) Advance Problem Interface
c) Application Programming Interface
d) None of these
ANS:C
196. India’s First Bio Refinery Plant is inaugurated in which of the following state?
a) Goa
b) Kerala
c) Tamilnadu
d) Maharashtra
ANS:D
197. Which Indian scientist has won the 2017 Dan David prize in the “Future” category?
a) Dronamraju Krishna Rao
b) Biman Bagchi
c) Har Gobind Khorana
d) Shrinivas Kulkarni
ANS:D
198. Who will lead the toilet usage campaign “Darwaza Band” of the Union Government?
a) Aamir Khan
b) Mary Kom
c) Geeta Phogat
d) Amitabh Bachchan
ANS:D
199. Who is the newly appointed Controller General of Accounts (CGA)?
a) K. Vinayak Rao
b) Anil Srivastava
c) Jatindra Nath Swain
d) Anthony Lianzuala
ANS:D
200. The National Anti-Child Labour Day is observed on which day in India?
a) April 26
b) April 24
c) April 28
d) April 30
ANS:D
201. The city located on the banks of Gomati is
a) Kanpur
b) Allahabad
c) Lucknow
d) Ghaziabad
ANS:C
202. Tehri Dam of Uttarakhand has been constructed on the river –
a) Teesta
b) Alaknanda
c) Bhagirathi
d) Ghaggar
ANS:C
203. Chutak Hydro-electric project being constructed by NHPC in Kargil is on the river –
a) Suru
b) Jhelum
c) Kunar
d) Ravi
ANS:A
204. On the banks of which of the following rivers is Srinagar located?
a) Sutlej
b) Indus
c) Ravi
d) Jhelum
ANS:D
205. Maithon Dam, which was in news during the 34th National Games is located on which of the
following rivers?
a) Damodar
b) Barakar
c) Hooghly
d) Padma
ANS:B
206. Nimoo Bazgo hydro-electric Project being constructed by NHPC in Leh is located on river –
a) Indus
b) Beas
c) Ravi
d) Chenab
ANS:A
207. Which of the following pair is not correctly matched?
a) Kota – Chambal
b) Bhubaneswar – Mahanadi
c) Jabalpur – Narmada
d) Surat – Tapti
ANS:B
208. On which of the following rivers is Ukai dam located?
a) Chenab
b) Narmada
c) Beas
d) Tapti
ANS:D
209. Which of the following cities is not located on the banks of Ganga ?
a) Kanpur
b) Patna
c) Agra
d) Varanasi
ANS:C
210. Which of the following dams is located on the river Ravi?
a) Pong
b) Thein
c) Ukai
d) Baglihar
ANS:B
211. On which of the following rivers is Gandhisagar Dam located?
a) Son
b) Betwa
c) Chambal
d) Sabarmati
ANS:C
212. On which river is the Bhakra Nangal Dam located
a) Sutlej
b) Ravi
c) Chenab
d) Beas
ANS:A
213. Which of the following cities is located on the banks of the River Saryu?
a) Varanasi
b) Ayodhya
c) Kanpur
d) Allahabad
ANS:B
214. On which river has ‘Naranarayan Setu’ been built?
a) Ganga
b) Brahmaputra
c) Mahanadi
d) Godavari
ANS:B
215. The River Seine is situated in
a) Egypt
b) France
c) Poland
d) None of these
ANS:B
216. New York city is situated on the bank of which of the following rivers?
a) Danube
b) St. Lawrence
c) Hudson
d) Hamburg
ANS:C
217. Which of the following pairs is correct?
a) Tigris : Baghdad
b) Tiber : Paris
c) Seine : Rome
d) Danube : Bonn
ANS:A
218. From origin to the delta, the Brahmaputra traverses
a) Tibet, China and Myanmar (Burma)
b) Bhutan, Nepal and India
c) China, India and Bangladesh
d) India, Bangladesh and Myanmar (Burma)
ANS:C
219. What name does Brahmaputra take as it discharges into the Bay of Bengal?
a) Ganga
b) Jamuna
c) Padma
d) Meghna
ANS:B
220. The famous American river Mississippi flows into the Gulf known as
a) The Gulf of Mexico
b) The Gulf of St. Lawrence
c) The Gulf of Ob
d) None of these
ANS:A
221. Which one of the following cities is located on the bank of the Irrawady river?
a) Bangkok
b) Hanoi
c) Manila
d) Yangon
ANS:D
222. Which one of the following is the correct sequence in the decreasing order of production (in
million tonnes) of the given foodgrains in India?
a) Wheat – Rice – Pulses – Coarse cereals
b) Wheat – Rice – Pulses – Coarse cereals
c) Wheat – Rice – Coarse cereals – Pulses
d) Rice – Wheat – Coarse cereals – Pulses
ANS:D
223. The eyes of potato are useful for
a) Nutrition
b) Respiration
c) Vegetative Propagation
d) Protection from predators
ANS:C
224. What is Slash and Burn Agriculture?
a) method of sugarcane cultivation
b) process of deforestation
c) agriculture without irrigation
d) jhum cultivation
ANS:D
225. Rotation of crops means
a) growing of different crops in the same area in sequential seasons.
b) shifting of area of same crops.
c) growing two or more crops simultaneously to increase productivity.
d) alternating crops with fruits over a period of years.
ANS:A
226. The nitrogen present in the atmosphere is
a) of no use to plants
b) injurious to plants
c) directly utilized by plants
d) utilized through micro-organisms
ANS:D
227. Which is the largest cotton growing State in India?
a) Maharashtra
b) Madhya Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Gujarat
ANS:D
228. The variety of coffee largely grown in India is –
a) Old Chicks
b) Coorgs
c) Arabica
d) Kents
ANS:C
229. Under which plan did the Government introduce an agricultural strategy which gave rise to
Green Revolution?
a) Third Five-Year Plan (FYP)
b) Fourth FYP
c) Fifth FYP
d) Second FYP
ANS:B
230. Laterite soil develops as a result ofa)
Deposits of alluvial
b) Deposition of loess
c) Leaching of sedimentary rocks
d) Wind-blown dust
ANS:C
231. What kind of soil is treated with gypsum to make it suitable for cropping?
a) Aluvial
b) Acidic
c) Water-logged
d) Soil with excessive clay content
ANS:D
232. The United Nations General Assembly has declared 2013 as the International Year of ____
a) Quinoa
b) Buckwheat
c) Rice
d) Jatropha
ANS:A
233. Besides Rabi and Kharif, which is the third crop season in India?
a) Zaid
b) Barsati
c) Sharad
d) Jhum
ANS:A
234. Kharif crops are harvested in –
a) June – July
b) October – November
c) May – June
d) March – April
ANS:B
235. Coating urea with which of the following has been found to increase the yield of crops?
a) Lime
b) Ash
c) Neem oil
d) Eucalyptus oil
ANS:C
236. The number of major ports in India is
a) 15
b) 13
c) 8
d) 5
ANS:B
237. The number of major languages, recognized in the Indian Union as official language, are
a) 9
b) 12
c) 22
d) 15
ANS:C
238. Which one of the following ports of India handles the highest tonnage of import cargo?
a) Kolkate
b) Kandla
c) Mumbai
d) Vishakhapatnam
ANS:D
239. Which one of the following ports is the oldest artificial harbour on the East coast of India?
a) Chennai
b) Vishakhapatnam
c) Haldia
d) Calcutta
ANS:A
240. The latitudinal differences in pressure delineate a number of major pressure zones, which
correspond with
a) zones of climate
b) zones of oceans
c) zones of land
d) zones of cyclonic depressions
ANS:A
241. What is the theme of the 2017 World Mental Health Day (WMHD)?
a) Psychological first aid
b) Mental health and older adults
c) Dignity in mental health
d) Mental health in the workplace
ANS:D
242. Which of the following has been named as the India’s best FMCG company in the food sector
by the International Advertising Association (IAA)?
a) Patanjali Ayurved
b) Nestle Indi
c) Amul
d) Dabur India
ANS:C
243. What is the India’s GDP forecast for FY18 by the World Bank (WB) in its South Asia Economic
Focus (Fall 2017) report?
a) 7.2%
b) 7.1%
c) 7.0%
d) 7.2%
ANS:C
244. What is the India’s GDP forecast for FY18 by IMF in its latest World Economic Outlook
(WEO) report?
a) 7.0%
b) 6.7%
c) 7.1%
d) 6.5%
ANS:B
245. Who has been appointed as the new chairman of the Film and Television Institute of India
(FTII)?
a) Anupam Kher
b) Ragini Sharma
c) Jagdish Bhagwati
d) Rishi Kapoor
ANS:A
246. The Maenam Wildlife Sanctuary (MWS) is located in which state?
a) Sikkim
b) Chhattisgarh
c) Kerala
d) Nagaland
ANS:A
247. What is the theme of the 2017 International Day of the Girl Child (IDGC)?
a) Empowering Adolescent Girls: Ending the Cycle of Violence
b) Girls’ Progress = Goals’ Progress: What Counts for Girls
c) Empower Girls: Before, during and after crises
d) The Power of Adolescent Girl: Vision for 2030
ANS:C
248. Who has been appointed the new Ambassador to Principality of Monaco?
a) Sanjiv Singla
b) Arun Kumar Singh
c) Mohan Kumar
d) V M Kwatra
ANS:D
249. Who has been sworn-in as the new Governor of Assam?
a) E.S.L. Narasimhan
b) Bhanwarilal Purohit
c) Keshari Nath Tripathi
d) Jagdish Mukhi
ANS:D
250. Who has been bestowed with the 2017 Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in
Public Administration, Academics and Management?
a) Meera Thakur
b) Bindeshwar Pathak
c) K C Gupta
d) M N Ramakrishna
ANS:B
251. B.C Ray awards is given in the field of
a) Music
b) Journalism
c) Medicine
d) Environment
ANS:C
252. In which year was Pulitzer prize established ?
a) 1917
b) 1918
c) 1922
d) 1928
ANS:A
253. Who has been awarded the first lifetime achievement awards for his/her contribution in
the field of cinema ?
a) Ashok Kumar
b) Hou Hsio Hsin
c) Akiro Burosova
d) Bernando Butolucci
ANS:A
254. The prestigious Ramon Magsaray Award was confirmed upon Ms. Kiran Bedi for her
excellent contribution to which of the following fields ?
a) Literature
b) Community Welfare
c) Government Service
d) Journalism.
ANS:C
255. Which is the highest gallantry award in India ?
a) Param vishishat seva mandal
b) Param Vir Chakra
c) Kirti Chakra
d) Vir Chakra
ANS:B
256. Which state gives Mewar Award ?
a) Haryana
b) Delhi
c) Punjab
d) Rajasthan
ANS:D
257. The first Indian to receive Noble Prize in literature was
a) Mother Teresa
b) C.V. Raman
c) Rabindranath Tagore
d) Sarojini Naidu.
ANS:C
258. The first recipient of Rajiv Gandhi ‘Khel Ratna’ award is
a) V. Anand
b) Leander Paes
c) Kapil Dev
d) Limba Ram
ANS:A
259. Saraswati Samman is given annually for outstanding contribution to
a) Classical Music
b) Education
c) Literature
d) Fine Arts.
ANS:C
260. The Arjuna awards were established in the year.
a) 1965
b) 1961
c) 1963
d) 1957
ANS:B
261. The first Indira Gandhi Award for International Justice & harmony has been given to
a) Larry presler
b) Amnesty riunational
c) Hussain Ibrahim Jake
d) Yasser Arafat
ANS: D
262. Ashoka Chakra is awarded for
a) Acts of gallantry
b) Gallantry by children
c) Outstanding contribution to Literature
d) The most conspicuous bravery of self sacrifice on land, air or sea away from the
battle field.
ANS: D
263. The Nobel prize was first awarded in
a) 1976
b) 1958
c) 1901
d) 1972
ANS: C
264. The ‘Cannes Award’ is given for excellence in which field ?
a) Films
b) Journalism
c) Literature
d) Economics
ANS: A
265. The journalist who refused to accept “Padma Bhushan Award” was
a) Shekharan Nair
b) Khuswant Singh
c) Ratan Jiyam
d) Arun Shourie
ANS: A
266. The Nobel peace prize is awarded in which city.
a) Oslo
b) Stockholm
c) Brussels
d) Geneva
ANS: A
267. The UNSECOS ‘Prin Jules Verne’ Prize has been given to which of the following
serials of Doordarshan ?
a) The world this week
b) Surabhi
c) Eye witness
d) Turning Point
ANS: D
268. Which of the following has instituted the Saraswati Samman Award ?
a) K. K. Birla Foundation
b) Nehru Memorial
c) IGNCA
d) Sahitya Academy
ANS: A
269. In 1901, Nobel prize was not given for
a) Chemistry
b) Physics
c) Economics
d) Peace
ANS: C
270. The highest civilian award in India ‘Bharat Ratna’ has been awarded to only two
foreigners so far, one is Nelson Mandela, the other is
a) Abdul ghaffar Khan
b) Mikhail Gorbachev
c) Mashal Tito
d) Abdul waali khan.
ANS: A
271. Who is the number one footballer in the world.
a) George Best
b) Lionel Messi
c) Cristiano Ronaldo
d) Neymar
ANS: C
272. Kindambi Srikanth is famous for what ?
a) Boxing
b) Badminton
c) Tennis
d) Cycling
ANS: B
273. Which among the following referred to as “The Don” ?
a) Vivians Richard
b) Donald Bradman
c) Gary Sobers
d) Wasim Akram
ANS: B
274. With which sport is the Deodhar Trophy associated ?
a) Cricket
b) Hocky
c) Football
d) Kabaddi
ANS: A
275. The 2018 FIFA world cup is scheduled to take place in
a) Germany
b) Argentina
c) France
d) Russia
ANS: D
276. The Asian Games were held in Delhi for the first time is
a) 1951
b) 1963
c) 1971
d) 1982
ANS: A
277. Sudirman Cup is related to
a) Cricket
b) Hockey
c) Badminton
d) Tennis
ANS: C
278. Fianchetto is a stratagy in the game of
a) Football
b) Cricket
c) Hockey
d) Chess
ANS: D
279. The term “Budie” is related to the game of
a) Polo
b) Football
c) Basketball
d) Golf
ANS: D
280. World cup of Hockey is held after a gap of every _______.
a) 3years
b) 4years
c) 5years
d) 2 years
ANS: B
281. Which of the following is not a grand slam tournament ?
a) Australian open
b) French open
c) Wimbledon open
d) Cincinnati open
ANS: D
282. Durand Cup is related to
a) Hockey
b) Football
c) Badminton
d) Tennis
ANS: B
283. The term ‘Dribble’ is associated with the game
a) Badminton
b) Hockey
c) Polo
d) Cricket
ANS: B
284. The term ‘Bunker’ is related to
a) Polo
b) Lawn Tennis
c) Table Tennis
d) Hockey
ANS: A
285. When were first commonwealth games held
a) 1930
b) 1953
c) 1949
d) 1921
ANS: A
286. How many countries will participate in the next Olympic games ?
a) 207
b) 195
c) 158
d) 196
ANS: A
287. Where were first Olympic games held ?
a) Atlanta
b) Mexico
c) Athens
d) Sydney.
ANS: C
288. When was first F1 race held ?
a) 1950
b) 1953
c) 1960
d) 1957
ANS: A
289. The Force India F1 team is owned by
a) Ratan Tata
b) Laxmi Mittal
c) Vijay Mallya
d) Anil Ambani
ANS: C
290. When is world hearing Day observed ?
a) March 3
b) March 5
c) March 1
d) March 4
ANS: A
291. What was the theme of world Consumer Right Day ?
a) Antibiotics off the Menu.
b) Our Money our Rights.
c) Fix our Phone Rights
d) Building a Digital world consumers can Trust.
ANS: D
292. CM of which state has officially launched the LED lights under UJALA scheme.
a) HP
b) Uttrakhand
c) Jharkhand
d) Assam
ANS:
293. Bob Dylan received read Nobel prize for
a) Physics
b) Chemistry
c) Economic Science
d) Literature
ANS: D
294. KRMB looks after water sharing between which two Indian states ?
a) Andhra Pradesh& Telangana
b) AP & Tamilnadu
c) Tamilnadu& Karnataka
d) Tamilnadu& Kerala.
ANS: A
295. On 31st March 2017, President of India shri Pranab Mukherjee inaugurated the five days
Namami Brahma putra river festival at
a) Dispur
b) Guwahati
c) Tezpur
d) Jorhat
ANS: B
296. Which among the following has become the first tiger Reserve in India to get the official
mascot named ‘Bhoor singh the Barasingha’ ?
a) Buxa Tiger Reserve
b) Bandipur Tiger Reserve
c) Manav Tiger Reserve
d) Kanha Tiger Reseerve
ANS: D
297. Which public sector bank has recently launched ‘Unnati’ Credit card ?
a) SBI
b) BOB
c) PNB
d) Indian Bank
ANS:
298. Internationally recognized Afghan-Pakistan Border is known as
a) Redcliffe line
b) MC Mohan line
c) Durand line
d) 45th parallel
ANS: C
299. What is the title of the book on Rashtriya Rifles which has been recently released by
Indian Army ?
a) ‘Brave Warriors’
b) Home of the Brave
c) Bravehearts
d) Tribute to the brave.
ANS: B
300. World Theatre Day is celebrated on which date every year ?
a) 27th March
b) 28th March
c) 29th March
d) 30th March
ANS: A
301. Coffee is aa)
Sub tropical shrub,
b) Cool temperate shrub,
c) Tropical shrub,
d) Warm temperate shrub
ANS:C
302. The tide produced when the moon and the sun are at right angles to the earth, thus pulling
in opposite directions, is calleda)
Neap tide,
b) Spring tide,
c) Diurnal tide,
d) Ebb tide
ANS:A
303. On which particular date does the sun remain at its shortest distance from the earth ?
a) 3rd January,
b) 22nd December,
c) 21st March,
d) 4th July
ANS:A
304. Which of the following is most useful for measuring the shortest distance between two
places on the earth and path between thema)
Atlas map,
b) Thematic maps,
c) Wall maps,
d) Globe
ANS:D
305. The temperature increases rapidly aftera)
Ionosphere,
b) Exosphere,
c) Stratosphere,
d) Troposphere
ANS:A
306. The type of soil needed for rice isa)
Clayey loam,
b) Rich , muddy and saturated with water,
c) Deep, loamy, well drained,
d) Humus, rich in Fe and potash
ANS:B
307. Who has won the 2017 Slovenian presidential election?
a) Borut Pahor
b) Andrej Sisko
c) Marjan Sarec
d) Boris Popovic
ANS:A
308. Which of the following Indian states will jointly organize a security exercise ‘Sagar Kavach’
on coastline?
a) Assam and Odisha
b) Odisha and West Bengal
c) Karnataka and West Bengal
d) Karnataka and Kerala
ANS:B
309. Which city to host Asian Bankers Association summit?
a) New Delhi
b) Kochi
c) Mumbai
d) Chennai
ANS:C
310. Which country is hosting the 10th South Asia Economic Summit (SAES-2017)?
a) India
b) Sri Lanka
c) Pakistan
d) Nepal
ANS:D
311. Which country is hosting the 7th Regional Economic Cooperation Conference on Afghanistan?
a) Turkmenistan
b) Afghanistan
c) Kazakhstan
d) Tajikistan
ANS:A
312. What is the theme of the 2017 World Diabetes Day (WDD)?
a) Women and diabetes: Visiualize Future
b) Women and diabetes – our right to a healthy future
c) Women and diabetes: Right to health
d) Women and diabetes: Future & children
ANS:B
313. The Buxa Tiger Reserve (BTR) is located in which state?
a) Odisha
b) Assam
c) Manipur
d) West Bengal
ANS:D
314. Which country is the partner country at the 37th India International Trade Fair (IITF-2017)?
a) Kyrgyzstan
b) Vietnam
c) Japan
d) Malaysia
ANS:B
315. Which state is hosting the India’s first Tribal Entrepreneurship Summit-2017?
a) Chhattisgarh
b) Madhya Pradesh
c) Odisha
d) Rajasthan
ANS:A
316. Who is leading the Indian delegation in the 15th ASEAN-India Summit 2017?
a) Ram Nath Kovind
b) Ajit Doval
c) Sushma Swaraj
d) Narendra Modi
ANS:D
317. Who has become the first Indian golfer to qualify for LPGA Tour Championships?
a) Anirban Lahiri
b) Jeev Milkha Singh
c) Aditi Ashok
d) Jyoti Randhawa
ANS:C
318. Which country has launched the world’s first fully electric cargo ship?
a) China
b) South Korea
c) Malaysia
d) Singapore
ANS:A
319. Manu Sharma, the noted author has passed away. He hails from which state?
a) Andhra Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Rajasthan
d) Madhya Pradesh
ANS:B
320. President Ramnath Kovind has launched JOHAR scheme in which state to double income of
rural poor?
a) Chhattisgarh
b) Rajasthan
c) Gujarat
d) Jharkhand
ANS:
321. India’s first offshore desalination plant will be set up by NIOT in which state?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Kerala
ANS:A
322. Which city is hosting the 15th Asia Pacific Computer Emergency Response Team (APCERT)
Conference?
a) Kolkata
b) Pune
c) Jaipur
d) New Delhi
ANS:D
323. Which state government is organising the AP AgTech summit 2017?
a) Manipur
b) Assam
c) Andhra Pradesh
d) Odisha
ANS:C
324. Who represented India at ‘UN Peacekeeping Defence Ministerial: Vancouver 2017’?
a) Rituraj Singh
b) Subhash Bhamre
c) Dharamveer Prajapati
d) Neelam Reddy
ANS:B
325. Ganga Kumari has become the first transgender to be appointed in Rajasthan Police. She hails
from which district?
a) Udaipur district
b) Baran district
c) Jalore district
d) Dholpur district
ANS:
326. The Chail Wildlife Sanctuary (CWS) is located in which state?
a) Himachal Pradesh
b) Punjab
c) West Bengal
d) Kerala
ANS:A
327. Rome was founded around ?
a) 1000 BC
b) 1200 BC
c) 1400 BC
d) 1600 BC
ANS:A
328. Who is known as the father of Modern Medicine ?
a) Euclid
b) Pythagoras
c) Hippocrates
d) Erastosthenes
ANS:C
329. When ancient Olympic games first held ?
a) 776 BC
b) 780 BC
c) 790 BC
d) 800 BC
ANS:A
330. Who is considered as the master of Greek comedy ?
a) Aeschylus
b) Sophocles
c) Aristophanes
d) Philip
ANS:C
331. Which among following is called “Gift of the Nile” ?
a) China
b) India
c) Iraq
d) Egypt
ANS:D
332. Which is considered as oldest civilization of the world ?
a) Mesopotamian Civilization
b) Egyptain Civilization
c) Harappan Civilization
d) Chinese Civilization
ANS:A
333. Rivers Tigris and Euphrates are associated with ?
a) Mesopotamian Civilization
b) Egyptain Civilization
c) Harappan Civilization
d) Chinese Civilization
ANS:A
334. In which year was the new currency Euro introduced ?
a) 1997
b) 1996
c) 1993
d) 1999
ANS:D
335. How many countries are members of the European Union?
a) 26
b) 27
c) 22
d) 30
ANS:B
336. How many countries are there in Africa?
a) 54
b) 50
c) 30
d) 39
ANS:A
337. Which country has the highest rate of homeownership?
a) USA
b) India
c) Spain
d) Britain
ANS:C
338. Which country in the world consumes the most electricity?
a) USA
b) India
c) Japan
d) China
ANS:A
339. Who is called the father of Economics?
a) Charles Darwin
b) Richard Cantillion
c) John keynes
d) Adam Smith
ANS:D
340. The purpose of the World bank is to?
a) Give loan for developed countries
b) Give loan to poor countries
c) Give international loans for development purposes
d) all of the above
ANS:C
341. On which date UN charter was signed?
a) 26th June, 1945
b) 28th May, 1957
c) 11th January 1950
d) all the above
ANS:A
342. Where is the headquarters of UNO?
a) New York, USA
b) Geneva
c) San Francisco
d) Britain
ANS:A
343. How many countries are member to United Nations?
a) 193 countries
b) 120 countries
c) 110 countries
d) 178 countries
ANS:A
344. How many languages has been named official by United Nations?
a) Six (English, Chinese, French, Spanish, Arabic and Russian)
b) Five
c) Four
d) Eight
ANS:A
345. How many Principal Organs does United Nations has?
a) Six
b) Five
c) One
d) Eight
ANS:A
346. Which is the top post in United Nations?
a) Secretary General
b) Trusteeship Council
c) General Assembly
d) ICJ
ANS:A
347. Vietnam joined the U.N.O in the year
a) 1976
b) 1977
c) 1988
d) 195
ANS:B
348. United Nations came into existence from which date?
a) 24th October,1946
b) 22nd October, 1945
c) 15th October, 1946
d) 25th October, 1945
ANS:A
349. World’s largest producer of uranium
a) Canada
b) Russia
c) Vietnam
d) USA
ANS:A
350. How many countries are members of Association of Southeast Asian Nations(ASEAN)?
a) 10 members
b) 15 members
c) 12 member
d) 5 member
ANS:A
351. Separation of the Judiciary from the Executive is enjoined by.
a) VII Schedule to the Constitution
b) Judicial decision
c) Directive Principles
d) Preamble
ANS:C
352. The Chief Justice and other Judges of the High Court are appointed by the
a) Chief Justice of the Supreme Court
b) Chief Minister of the concerned state
c) Governor of the concerned state
d) President
ANS:D
353. Which High Court has jurisdiction over the state of Arunachal Pradesh ?
a) Guwahati
b) Chandigarh
c) Bombay
d) Calcutta
ANS:A
354. A Judge of the Supreme Court of India is to hold office until he attains the age
of
a) 58 years
b) 62 years
c) 60 years
d) 65 years
ANS:D
355. The President of India referred the Ayodhya issue to the Supreme Court of India
under which Article ?
a) 143
b) 132
c) 138
d) 136
ANS:A
356. Judicial Review signifies that the Supreme Court
a) Can impeach the President
b) Can declare a state law as unconstitutional
c) Can review cases decided by the High Courts.
d) Has final authority over all cases
ANS:C
357. Which one of the following comes under the jurisdiction of both the High Court
and the Supreme Court?
a) Disputes between the States inter se
b) Protection against the violation of the Constitution
c) Protection of the Fundamental Rights
d) Disputes between the Centre and the States
ANS:C
358. Congnizable offence refers to an offence where
a) Arrests can be made without warrant
b) Police can register a case without formal complaints
c) Arrests can be made with warrant
d) It is under the jurisdiction of a court
ANS:B
359. Under the writ of Mandamus, the Court can
a) Ask the person to be produced
b) Order to transfer the case from one court
c) Ask to let a person free for a temporary period
d) Direct the Government to do or not to do a thing
ANS:D
360. Which of the following writs is a bulwark of personal freedom ?
a) Certiorari
b) Habeas Corpus
c) Mandamus
d) Quo Warranto
ANS:B
361. The High Courts at Calcutta, Madras and Bombay, were established under the
Indian High Courts Act of
a) 1909
b) 1911
c) 1861
d) 1865
ANS:C
362. Which amendment prohibits the government from denying a citizen the right to vote
based on their race, color, or previous condition of servitude?
a) 12th
b) 13th
c) 14th
d) 14th
ANS:C
363. Which amendment prohibits poll taxes?
a) 5th
b) 14th
c) 19th
d) 24th
ANS:D
364. Which amendment allows citizens in the District of Columbia to vote for President and
Vice President?
a) 17th
b) 20th
c) 22th
d) 25th
ANS:D
365. Which amendment provides a broad definition of citizenship and guarantees all citizens
due process and equal protection of the laws?
a) 13th
b) 14th
c) 15th
d) 16th
ANS:A
366. Which amendment sets a term limit for the President?
a) 20th
b) 22nd
c) 23rd
d) 25th
ANS:A
367. Which amendment deals with presidential succession and disability, as well as vicepresidential
vacancies?
a) 22nd
b) 23rd
c) 25th
d) 26th
ANS:B
368. Which amendment establishes the direct election of U.S. Senators by popular vote?
a) 7th
b) 11th
c) 12th
d) 16th
ANS:C
369. Which amendment protects the right of people to keep and bear arms?
a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th
ANS:D
370. Which amendment protects religious freedom?
a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th
ANS:D
371. Which amendment prohibits any U.S. citizens from being denied the right to vote based
on sex?
a) 15th
b) 19th
c) 21th
d) 22nd
ANS:A
372. Who among the following was the first Chairman of the Planning Commission ?
a) Dr. Rajendra Prasad
b) Pt. Jawahar Lal Nehru
c) Sardar Vallabhbhai Patel
d) J.B. Kripalani
ANS:B
373. 11th Five Year Plan aim at achieving 10% rural tele-density inIndia from the present
1.9% by the year?
a) 2009
b) 2010
c) 2011
d) 2012
ANS:B
374. Which one of the following statements regarding Monitorable Socio Economic Target
of the 11th Five Year Plan, under the head Environment, is not correct ?
a) Treat all urban waste water by 2011-2012 to clear river waters
b) Increase energy efficiency by 20 percentage points by 2016-2017
c) Attain WHO standards of air quality in all major cities by 2011 -2012
d) Increase forest and tree cover by 15 percentage points
ANS:D
375. Which one of the following is the correct sequence in the decreasing order of
contribution of different sectors to the Gross Domestic Product India?
a) Services-Industry –Agriculture
b) Services-Agriculture- Industry
c) Industry- Services-Agriculture
d) Industry- Agriculture-Services
ANS:A
376. Who is the ex-officio chairman of Planning Commission and National Development
Council ?
a) Prime Minister
b) President
c) Finance Minisiter
d) Commerce Minister
ANS:A
377. Which statement is correct for Indian Planning Commission ?
a) It is not defined in Indian Constitution
b) Members and Vice- Chairman of it do not have fixed working duration
c) Members do not require any minimum education
d) All of the these
ANS:D
378. Persons below the poverty line in Indian are classified as such based on whether
a) They are entitled to a minimum prescribed food basket
b) They get work for a prescribed minimum number of days in a year
c) They belong to agricultural labourer household and the scheduled caste/tribe social
group
d) Their daily wages fall below the prescribed minimum wages
ANS:A
379. Which of the following Committee’s recommendations are being followed for
estimating Poverty Line in India
a) Dutt Committee
b) Chelliah Committee
c) Chakravorty Committee
d) Lakdawala Committee
ANS:D
380. Consider the following statements: Regional disparities in India are high and have been
rising in recent years because
(1) There is persistent investment over time only in Select locales
(2) Some areas are agro climatically less conducive to development
(3) Some areas continue to face little or no agrarian transformation and the
consequent lack of social and
(4) Some areas have faced continuous Political instability.
Which of the above statements are correct?
a) 1, 2 and 3
b) 1,2 and 4
c) 1,3 and 4
d) 2, 3 and 4
ANS:A
381. Who gives the final approval to the fiver year plans of India
a) National Development Council (NDC)
b) Ministry of Finance
c) Planning commission (Now NITI Aayog)
d) President of India
ANS:A
382. Absolute Poverty means.
a) poverty in terms of absolute number of people
b) poverty in terms of the basic minimum calorie requirements
c) Poverty in terms of the prevailing price level
d) poverty in terms of the absolute level of unemployment
ANS:B
383. Banks get Rs ……… crore towards recapitalisation of PSB:
a) 25,000
b) 10,000
c) 30,000
d) 15,000
ANS:A
384. Target of disbursement under MUDRA increased to ……. Crore
a) 1 Lakh
b) 1.5 Lakh
c) 1. 8 Lakh
d) 2.2 Lakh
ANS:C
385. …………. will be listed in the stock exchange.
a) Private Sector Banks
b) Public Sector Banks
c) General Insurance companies
d) All of the above
ANS:C
386. This budget has dedicated irrigation fund in NABARD of Rs……… cr
a) 25,000
b) 20,000
c) 30,000
d) 15,000
ANS:B
387. Nominal premium and highest ever compensation in case of crop loss under the ……..
a) PM Fasal Bima Yojna
b) PM Krishi Sinchai Yojna
c) Rashtriya Krishi Vikas Yojna
d) Gramin Bhandaran Yojna
ANS:A
388. Total allocation for agriculture and farmer welfare at Rs …… crores
a) 35984
b) 42000
c) 35000
d) 23570
ANS:A
389. Govt will amend ………… in passenger vehicle segment to allow innovation.
a) Motor Vehicle Act
b) Customer Act
c) Small and Heavy Vehicle Act
d) All of the above
ANS:A
390. 100 per cent FDI in marketing of ……… produced and marketed in India
a) Mobile Phones
b) Private Sector Banks
c) Food Products
d) Insurance Companies
ANS:C
391. New greenfield ports to be developed on east and ……. coasts
a) West
b) North
c) South
d) North-East
ANS:A
392. Dedicated Rs. ………. crore for roads and highways. Total allocation for road
construction, including PMGSY, – Rs 97,000 crore.
a) 60,000
b) 55,000
c) 50,000
d) 40,000
ANS:B
393. Who led the ‘Nyaya Yudh’?
a) Chaudhary Charan Singh
b) Chaudhary Devi Lal
c) Ajit Singh
d) None of the above
ANS:B
394. What was the promise Devi Lal made to the farmers and small businessmen?
a) He would waive the loans of farmers and small businessmen
b) He would lessen the rate of interest on their loans
c) He would modernise agriculture
d) He would provide free seeds and pesticides to them
ANS:A
395. Which of the following statements about the reasons for conducting elections are false?
a) Elections enable people to judge the performance of the government
b) People elect the representatives of their choice in an election
c) Elections enable people to evaluate the performance of the judiciary
d) Elections enable people to indicate which policies they prefer
ANS:C
396. Which of these is not a feature of Indian democracy?
a) India has the largest number of voters in the world
b) India’s Election Commission is very powerful
c) In India, everyone above the age of 18 has a right to vote
d) In India, the losing parties refuse to accept the electoral verdict
ANS:D
397. Which of these choices are made by voters in elections to a representative democracy?
a) Voters can choose who will make laws for them
b) They can choose who will form the government
c) They can choose the party whose policies will guide the government
d) All the above
ANS:D
398. Which Amendment Act conferred on the Supreme Court the jurisdiction to
transfer cases from one High Court to another?
a) 43rd
b) 45th
c) 42nd
d) 39th
ANS:C
399. The only-Union Territory which has a High Court of its own
a) Daman and Diu
b) Delhi
c) Lakshadweep
d) Chandigarh
ANS:B
400. The Supreme Court originally consisted of how many other judges besides the
Chief Justice?
a) 6
b) 12
c) 14
d) 7
ANS:D
401. Who invented ball point pen?
a) John. J. Coud
b) Willis carrier
c) Chailes
d) John Napier
ANS: A
402. Who discovered HIV?
a) Dr. Roberto Gallo
b) Alpred Nobel
c) Banling
d) Gillete
ANS:A
403. Who invented laser?
a) Chanles H. Towns
b) Bill Gates
c) E.G. Otis
d) Marconi
ANS: A
404. Who invented air conditioning?
a) Willis carrier
b) William hunt
c) Pascal
d) Waterman
ANS:A
405. Which scientist discovered the radioactive element radium?
a) Issac Newton
b) Albert Einstien
c) Begaminfranklin
d) Marie curie
ANS: D
406. Who invented Jet engine?
a) Sir francelohittle
b) Gottlietdaimler
c) Rogger bacon
d) Lewis E. waterman
ANS: A
407. Who had an explosive idea and first patented Dynamite?
a) J.R. Gluber
b) A. Nobel
c) G. Fawks;
d) W. Bickfored.
ANS: B
408. Who invented the Spinning Jenny?
a) ThorntorHargreaves;
b) Peter Hargreaves
c) James Hargreaves
d) Suman Hargreaves
ANS:C
409. The first hand glider was designed by
a) Leonardo Davinei
b) The Wright bros
c) FraneisRogallo
d) Galileo
ANS: A
410. Who discovered the first practical method of freezing food?
a) C. Bridsege
b) F. Rozenosh
c) G. Findus
d) R. Scott
ANS: A
411. What is the longest desert in the world?
a) Arabian Desert
b) Gobi Desert
c) Sahara Desert
d) Great Victoria
ANS: C
412. Which is the world’slongest Island?
a) Greenland
b) Madagascar
c) Australia
d) New Guinea
ANS:B
413. Which is the world’s largest lake?
a) Caspian sea
b) Lake superior
c) Lake is Victoria
d) Aral sea
ANS:B
414. The tallest tree in the world isa)
Australian mountain ash
b) Coast Douglas fir
c) Coast Redwood
d) Sitka spruce
ANS:A
415. The longest bridge in the world is?
a) Danyang – Kunshan Grand Bridge
b) Donghai Bridge
c) Bang Na Expressway
d) Runyang
ANS: A
416. Largest Public sector bank in India is
a) SBI
b) IBL
c) BOB
d) UCO BANK
ANS: A
417. Which of the following city is the most populated?
a) Mumbai
b) Kolkata
c) Bangalore
d) Hyderabad
ANS: A
418. Which is the longest river is India?
a) Chauncey River
b) Godavari
c) Brahmaputra
d) The Ganges
ANS: D
419. Which of the following is the highest dam in India?
a) SardarSarovar Dam
b) Bhagirathi Dam
c) Hirakund Dam
d) Tehri Dam
ANS: D
420. Which of the following is the highest gallantry award?
a) Bharat Ratna
b) ParamVir Chakra
c) Padma awards
d) Mahavir Chakra
ANS: B
421. Which country is called the Buffer State of Asia?
a) Afghanistan
b) Pakistan
c) India
d) China
ANS: A
422. Which country is called the land of fertile lands?
a) Algeria
b) Sri Lanka
c) Pakistan
d) UK
ANS: A
423. Which is called ‘Island continent’?
a) Austria
b) Sri Lanka
c) Pakistan
d) UK
ANS: B
424. Which is called ‘Land of golden fierce’?
a) USA
b) UK
c) Australia
d) German
ANS: C
425. Which is called ‘Remnant of a mightyempire’?
a) Australia
b) Austria
c) India
d) Iraq
ANS: B
426. ‘Land of Midnight Sun is’
a) Canada
b) Brazil
c) China
d) Norway
ANS: D
427. Cape Comorin is
a) Thiruvananthapuram
b) Nagarcoil
c) Cochin
d) Kanyakumari
ANS: D
428. Yellow revolution refers to
a) Oilseeds
b) Grains
c) Pules
d) Fruits
ANS: A
429. Land of white elephants is

a) Bhutan
b) Thailand
c) Myanmar
d) Nepal
ANS: B
430. ‘The Land of flying Fish’ is
a) Barbados
b) Guiana
c) Finland
d) Jamaica
ANS: A
431. The land of Dikes is
a) NewZealand
b) Denmark
c) Germany
d) Belgium
ANS:A
432. Kistwar National Park is situated in the state ofa)
Assam
b) Andaman& Nicobar Islands
c) Jammu & Kashmir
d) Rajasthan
ANS: C
433. Madhav National Park is in
a) Madhya Pradesh
b) Kerala
c) Goa
d) Gujarat
ANS:A
434. Mahavir National Park is in
a) Haryana
b) Andhra Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Karnataka
ANS: B
435. Mauling National Park is in
a) Manipur
b) Arunachal Pradesh
c) Haryana
d) Assam
ANS:B
436. MollemNational Park is in
a) Andhra Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Uttarakhand
d) Goa
ANS: D
437. Mount Harriet National Park is in
a) West Bengal
b) Andhra Pradesh
c) Rajasthan
d) Madhya Pradesh
ANS: B
438. Mrugavani National Park is in
a) Andhra Pradesh
b) Gujarat
c) Tamilnadu
d) West Bengal
ANS: A
439. Mukurthi National Park is in
a) Madhya Pradesh
b) Gujrat
c) Tamilnadu
d) West Bengal
ANS: C
440. Nandan Kanan National Park is in
a) Odisha
b) Assam
c) Jharkhand
d) Madhya Pradesh
ANS: A
441. Nameri National Park is in
a) Mizoram
b) Assam
c) Uttrakhand
d) Andhra Pradesh
ANS: B
442. Namdapha National Park is in
a) Haryana
b) Arunachal Pradesh
c) Mizoram
d) Jharkhand
ANS: B
443. Mount Abu Wildlife Sanctuary is in
a) Kerala
b) Rajasthan
c) Jharkhand
d) Maharashtra
ANS: B
444. When is the world wild life week celebrated?
a) First week of September
b) Last week of September
c) First week of October
d) Last week of October
ANS: C
445. Bondla Wildlife Sanctuary is in
a) Gujarat
b) Punjab
c) Jammu & Kashmir
d) Goa
ANS:C
446. Char Dhaam highway Developmental Program foundation laid byPrime minister Mr. Narandra Modi is in which place

a) Delhi
b) Varanashi
c) Badrinath
d) Dehradun
ANS: D
447. UNESCO includes in intangible cultural heritage distribution on 1st day 2016.
a) Kabaddi
b) Yoga
c) Rowing
d) Aayurved
ANS: B
448. What is the game of rising cyclone in Bay of Bengalthat hit Tamil Nadu as on 1st December 2016
a) WADA
b) Al-Nino
c) Nada
d) Phary
ANS: C
449. In the year 2017 “Pravashi Bhartiya Diwas” was hosted in which of the following city?
a) Jaipur
b) Delhi
c) Cochin
d) Bengaluru
ANS:D
When is the National Broadcasting Day celebrated in India?

(A) July 21

(B) July 22

(C) July 23

(D) July 20

Answer : (C)

Explanation :

 

 

 

 

When is the National Broadcasting Day celebrated in India?

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer : (?)

Explanation :

When is the National Broadcasting Day celebrated in India?

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer : (?)

Explanation :