Dynasty and their work

Dynasty and their work

17. Who was the founder of Pallava dynasty
a) Raja Raja I
b) Karikala
c) Simhavishnu
d) None of these
ANS:C
18. Who was the founder of Chalukya dynasty
a) Pullikeshin I
b) Pullikeshin I I
c) Kethivarman
d) None of these
ANS:A
19. Who was the last greatest ruler of Chalukya dynasty
a) Pullikeshin I I
b) Pullikeshin I
c) Kirthivarman
d) Kirthivarman
ANS:C
21. Who was the last king of Sunga dynasty
a) Pushyamithra
b) Agnimithra
c) Devabutti
d) None of these
ANS:C
23. Who was the founder of Mourya dynasty
a) Karikala
b) Raja Raja
c) Chandragupta Mourya
d) None of these
ANS:C
24. What is the nick name of Asoka
a) Sidhartha
b) Darmapriyan
c) Devanampriya Priyadassin
d) All of the above
ANS:C

25. The greatest work of the Tamil literature of the Sanfam age
a) Thirukural
b) Tholkappiyam
c) Pathittupath
d) All of the above
ANS:B
26. Which was the main seaport of Pandyas
a) Vanchi
b) Muzaris
c) Korkai
d) None of these
ANS:C
27. Which was the main seaport of Cholas
a) Kaveripattanam
b) Muzaris
c) Korkai
d) Vanchi
ANS:A
28. _____________is the description of the love story of Kovalan and Kannaki
a) Akamnannuru
b) Pathittupath
c) Manusmrithi
d) Silapatigaram
ANS:D
29. “Bharatham” was a Tamil Version of Mahabharata Sung by_____________
a) Tholkapiyam
b) Perundevanar
c) Ilango Adikal
d) None of these
ANS:B
30. Which is known as “Tamil Bible”
a) Tholkapiyam
b) Pathittupath
c) Silapatigaram
d) Thirukuaral
ANS:D