Books and Authors

Books and Authors

1. Who among the following is the author of the book ‘The Emergency – Indian Democracy’s Darkest Hour’?
a) A Surya Prakash
b) D Shankar Nath
c) G Krishna Reddy
d) K Naveen Chand
ANS:A

51. Which one of the following is written by Donna Trott?
a) The goldfinch
b) What young India wants
c) Substance and Shadow
d) None
ANS:A
52. K. Giriprakash wrote a book on whom among the following?
a) Lakshmi Mittal
b) Mukesh Ambani
c) Subrata Roy
d) Vijay Mallya
ANS:D
53. Who is the author of ‘What young India wants’?
a) Amish Tripati
b) Chetan Bhagat
c) Durjoy Datta
d) Ravinder Singh
ANS:B
54. Who is the author of “Hymns in darkness”?
a) Arvind Krishna Mehtotra
b) Arun Kolatkar
c) Vijay Seshadri
d) Nissim Ezekiel
ANS:D
55. Who is the author of “Sahara: the untold story”?
a) Aditya Puri
b) Kamalesh Chandra Chakrabarty
c) Subrata Roy
d) Tamal Bandyopadhyay
ANS:D
56. Who published ‘Young India’?
a) Indira Gandhi
b) Jawaharlal Nehru
c) Mahatma Gandhi
d) Mother Teresa
ANS:C
57. Who is the author of ‘The Inheritance of Loss’?
a) Anita Desai
b) Amitav Ghosh
c) Aravind Adiga
d) Kiran Desai
ANS:D
58. Who is the author of “A Suitable Boy”?
a) Amitav Ghosh
b) Arundhati Roy
c) Jhumpa Lahiri
d) Vikram Seth
ANS:D
59. Who is the author of “Cry, the Peacock”?
a) Anita Desai
b) Arundhati Roy
c) Kiran Desai
d) R. K. Narayan
ANS:A
60. Who is the author of “The Casual Vacancy”?
a) Bonnie Wright
b) Daniel Radcliffe
c) J. K. Rowling
d) Rupert Grint
ANS:C
61. Who is the author of ‘Death in The Castle’?
a) Thomas Mann
b) H.P Nanda
c) Pearl S. Buck
d) John Gunther
ANS:C
62. ______________ is the author of ‘Cricket My Style’ book?
a) Ronald Segal
b) Ajay Jadega
c) Sunil Gawaskar
d) Kapil Dev
ANS:D
63. Who was the first woman to win the Man Booker Prize?
a) Bernice Rubens
b) Iris Murdoch
c) Anita Brookner
d) None of the above
ANS:A

64. Who is the author of the book ‘Fire and Fury Corps — Saga of Valour, Fortitude and Sacrifice’?

(A) Brij Mohan Kaul

(B) Ranvir Singh

(C) Mukund Naravane

(D) D Anbu

Answer : (B)

Explanation : The book titled ‘Fire and Fury Corps — Saga of Valour, Fortitude and Sacrifice’ has been authored by Northern Army Commander Lieutenant General Ranbir Singh. The book is showcasing the history and achievements of the Fire and Fury Corps which guards the Line of Control (LoC) and Line of Actual Control (LAC) in Ladakh region of Jammu and Kashmir (J&K). It documents the courage and bravery of the Fire and Fury Warriors and portrays the rich heritage and ethos of the Indian Army. The book also covers the serenity and mysticism of Ladakh and its people, as a tribute to the symbiotic relationship shared by the Indian Army and the people of Ladakh region.

65. When was it announced that authors from anywhere in the world will be considered for
Man Booker Prize awards?
a) September 18, 2013
b) October 18, 2013
c) August 18, 2013
d) July 18, 2013
ANS: A

66. In which country Booker Prize awards are announced?
a) Geneva
b) Birmingham
c) California
d) London
ANS:D
67. At 25th anniversary of Man Bookers Prize whose novel was chosen as the best novel
out of all the winners?
a) J.G. Farrell for Troubles
b) Salman Rushdie for Midnight Children
c) V.S Naipaul for In a Free State
d) Graham Swift for Last orders
ANS:B
68. Man Booker International Prize was inaugurated in ________.
a) 2004
b) 2005
c) 2006
d) 2007
ANS:B
69. Author of A Tale of Two Cities is _______________
a) Charles Dickens
b) Jonathan Swift
c) John Bunyan
d) Thomas Hardy
ANS:A
70. What is prize money which the winner of the Man Booker Prize receives?
a) $ 50000
b) £ 50000
c) ¥ 50000
d) € 50000
ANS:B